Na výlet s fondy EU: Středočeský kraj

Prázdniny jsou již v plném proudu a Vám docházejí nápady, kam vyrazit na výlety? Představujeme Vám novou sérii Na výlet s fondy EU, která čtenářům přináší tipy na výlety po Česku a zároveň představuje projekty, které byly spolufinancovány dotacemi z Evropské unie. Fondy EU nejen podporují turistiku, ale také pomáhají zachovávat a zlepšovat naše kulturní a přírodní dědictví. Prozkoumejte unikátní lokality a zažijte dovolenou plnou poznání a zážitků.

Stezka Labe

Středočeský kraj nabízí skvělé příležitosti pro cykloturistiku. Nábřežní cyklostezka v Kolíně je ideální pro rodinný výlet nebo sportovní projížďku. Stezka vede podél Labe a nabízí krásné výhledy na řeku a okolní přírodu. Díky podpoře z fondů EU je trasa bezpečná a dobře udržovaná. Můžete si užít pohodovou jízdu, zastavit se na piknik nebo navštívit některou z místních kaváren.

Dalším skvělým místem pro výlet na kole je cyklostezka Labe v Nymburku. Trasa je dlouhá 2 km a propojuje významné turistické body jako Hrabalovo Kersko a Botanicus v Ostré. Díky financování z EU je cyklostezka moderní a dobře značená.

 

Zámek Dobříš

Výlet na zámek Dobříš je skvělým tipem pro milovníky historie a krásné architektury. Tento barokní zámek nacházející se nedaleko Prahy nabízí návštěvníkům nejen prohlídku bohatě zdobených interiérů, ale i možnost procházky rozlehlým francouzským parkem s nádhernými sochami a fontánami. Během prohlídky se můžete dozvědět mnoho zajímavostí o životě na zámku v různých historických obdobích.

Díky podpoře z Evropského fondu pro regionální rozvoj, v rámci Integrovaného regionálního operačního programu, prošel zámek a jeho okolí rozsáhlou revitalizací. Projekt zahrnoval opravu oranžérie a obnovu opěrných zdí a technické infrastruktury parku. Celková výše dotace činila téměř 84 milionů Kč, což výrazně přispělo k zachování této historické památky pro další generace.

Po prohlídce doporučujeme navštívit i místní kavárnu, kde si můžete vychutnat kávu a zákusek s výhledem na nádherné zahrady.

V červenci a srpnu je zámek Dobříš otevřen denně od 9:00 do 17:00. Vstupné do zámecké expozice činí 140 Kč pro dospělé a 90 Kč pro děti, studenty a seniory. Rodinné vstupné je 350 Kč. Během letních měsíců jsou také pořádány speciální prohlídky a akce pro návštěvníky.

Národní kulturní památka Závist

Národní kulturní památka Závist

Národní kulturní památka Závist je významná archeologická lokalita nacházející se nedaleko Prahy. Rozhledna nabízí nádherné panoramatické pohledy na okolní krajinu a umožňuje návštěvníkům lépe poznat bohatou historii této lokality. Závist je významná archeologická lokalita, kde se nacházelo keltské oppidum z období 6. až 1. století př. n. l., které patří mezi nejvýznamnější keltská sídliště ve střední Evropě. Výlet sem je ideální pro rodiny, turisty a milovníky historie.

Národní kulturní památka Závist je volně přístupná, takže se neplatí žádné vstupné. K lokalitě se můžete dostat různými způsoby. Z Prahy je nejlepší použít vlak do zastávky Dolní Břežany – Závist, odkud je to k památce příjemná procházka. Autem můžete zaparkovat v okolí a následně pokračovat pěšky po značených turistických trasách.

Včelí svět v Hulicích

Včelí svět v Hulicích je unikátní interaktivní expozice, která představuje fascinující život včelstev, které jsou klíčové pro ekosystém, protože opylují mnoho plodin, což je zásadní pro produkci potravin. Bez včel by mnoho rostlin, včetně ovocných stromů a zeleniny, nemohlo růst a produkovat plody. Včelí produkty jako med, vosk a propolis mají také řadu využití v potravinářství, kosmetice a medicíně. V posledních letech však včely čelí hrozbám jako jsou pesticidy, nemoci a ztráta přirozeného prostředí. Proto je důležité podporovat projekty, které zvyšují povědomí o jejich významu a ochraně.

Projekt se nachází v budově bývalé školy a nabízí zážitkové dílny, kde si návštěvníci mohou vyzkoušet tvorbu výrobků ze včelích produktů. Tento projekt financovaný z Evropského fondu pro regionální rozvoj poskytuje nejen výjimečný turistický zážitek, ale i edukativní přínos pro širokou veřejnost a školy.

Včelí svět v Hulicích je v červenci a srpnu otevřen denně od 9:00 do 17:00. Vstupné pro dospělé je 90 Kč, pro děti, studenty a seniory 60 Kč. Rodinné vstupné (2 dospělí a 2 děti) je 240 Kč. Děti do 3 let mají vstup zdarma.

 

Zdroj: Fondy EU a web tvorimevropu.cz