Po žluté: turistické trasy umí chránit přírodu i rozvíjet lokalitu

Předseda Rady značení Klubu českých turistů Pavel Přílepek popisuje současnou situaci a výzvy spojené s údržbou rozsáhlé sítě turistických tras v České republice a přínosy pro obce i turisty.

O jak velkou síť se vlastně staráte?

Naše síť pěších turistických tras je opravdu rozsáhlá. V Česku je vyznačeno téměř 44 tisíc kilometrů, které jsou pravidelně udržovány díky práci téměř dvou tisíc dobrovolníků. Ti věnovali údržbě sítě vloni přes 65 tisíc hodin. Naši značkaři obnovili turistické značky na jedné třetině tras, udržovali směrovníky, kterých je 4 229, a nástěnné turistické mapy, těch je v terénu 1 421. Instalovali také nové a vyměňovali poškozené směrovky a tabulky, kterých je na různých rozcestích instalováno celkem 76 545.

Jaký zájem by měly mít obce na rozvoji tras?

Rozvoj turistických tras přináší obcím mnoho výhod. Nejenže dokáže přilákat turisty do méně známých oblastí a propojit více obcí, ale také pomáhá regulovat turistický ruch a pohyb turistů v různých lokalitách. I když existují místa, kde je turistický provoz problematický, vždy se snažíme najít kompromis, který respektuje potřeby obcí a zároveň chrání památky a přírodu.


  • První turisticky značená trasa vznikla v roce 1889.
  • Vedla ze Štěchovic na Svatojánské proudy a byla vyvedena červenou barvou.
  • Systém se používá v některých oblastech v Rumunsku, Chorvatsku, Brazílii, Mongolsku a dalších zemích.
  • Značení vloni vyšlo na 19,7 mil. Kč s vysokou podporou MMR.

Turistické trasy

Jak velký důraz kladete při značení na udržitelnost a ekologii?

Značkaři se řídí přísnými pravidly, která zajišťují, že značení je provedeno s minimálním dopadem na přírodu. Používají se ekologické materiály a barvy, které jsou šetrné k životnímu prostředí a zároveň zajišťují dobrou viditelnost a dlouhou životnost značek. KČT také podporuje rozvoj udržitelné turistiky, která respektuje přírodní, sociokulturní a ekonomické aspekty cestování. V praxi to znamená, že se snaží o minimalizaci negativních dopadů turismu na přírodu, například tím, že reguluje pohyb turistů a vede je po vybraných trasách, aby nedocházelo k poškozování citlivých přírodních oblastí. KČT také spolupracuje s místními komunitami a orgány veřejné správy, aby zajistil, že turistické trasy jsou plánovány a udržovány způsobem, který podporuje místní ekonomiku a zároveň chrání přírodní a kulturní dědictví.

Proč se vyplatí chodit přírodou po značených turistických trasách?

Přispíváme tím k ochraně přírody. Regulujeme pohyb turistů, ale také umožňujeme každému vytvořit si individuální časový plán a program dle svého zájmu a s přihlédnutím na fyzické možnosti. Díky tomu se turisté mohou rozptýlit do různých regionů, kde objevují nové památky a zajímavosti, což zabraňuje přetížení vyhlášených lokalit.

Kdo se může stát značkařem?

Značkařem se může stát každý, kdo má zájem a fyzickou výdrž. Je pravda, že někteří lidé ztratí prvotní nadšení. Nicméně, v loňském roce jsme přivítali 143 nových značkařů, což svědčí o stálém zájmu. S rostoucím cestovním ruchem očekáváme, že se tento trend bude nadále udržovat.

Turistické trasy


Ing. PAVEL PŘÍLEPEK

Značit začal na začátku 90. let. Od roku 2018 se jako jediný profesionální značkař stará o management značení, financování a veškerou administrativu. Je známý svou vášní pro terénní práci a péči o turistické trasy, aby byly co nejpřístupnější a nejbezpečnější pro turisty. Dlouhodobě se věnuje podpoře turistiky, organizaci turistických akcí a propagaci pěší turistiky. Zaměřuje se také na ochranu přírody a udržitelnost turistiky.

Předseda Rady značení Klubu českých turistů Pavel Přílepek

Předseda Rady značení Klubu českých turistů Pavel Přílepek