Stavba roku 2024 přináší 8 top nominovaných projektů z IROP!

Ze 116 přihlášených vybrala odborná porota 38 nominantů v soutěži Stavba roku 2024. Mezi nejzdařilejší architektonické počiny se letos řadí i 8 staveb podpořených z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). O jaké projekty se jedná a co dalšího nominační večer této významné celorepublikové soutěže přinesl?

Mateřská školka GALAXIE je mezi nominovanými na titul Stavba roku 2024, zdroj: Archiv Stavba roku 32. ročník architektonické soutěže Stavba roku odstartoval v pondělí 2. září slavnostním nominačním večerem. Dopravní hala Národního technického muzea pod svou střechou přivítala architekty, projektanty, investory, zhotovitele a partnery soutěže z celého Česka, aby společně vyzdvihli nejpovedenější stavitelské výtvory uplynulého roku. Evropské peníze se na jedinečných českých stavbách – ať už nových výstavbách, či renovacích – nemale podílejí, proto jsme na akci nemohli chybět.

CRR odborným partnerem soutěže Stavba roku

Centrum pro regionální rozvoj (CRR) se podílelo na realizaci patnácti přihlášených staveb, které by nevznikly bez podpory IROP. Svou roli však sehrálo i v rámci nominačního večera – jako odborný partner soutěže. Generální ředitel CRR Petr Štěpánek, který je zároveň i zkušeným architektem, vyhlásil spolu s ředitelkou Sekce II Lenkou Fodorovou dvě z udělených nominací. „Musím s vámi sdílet potěšení, že jsou tu desítky projektů, které jsou financovány z evropských fondů a současně se potkávají s kvalitní architekturou a stavební kulturou,“ řekl během vyhlášení Petr Štěpánek a měl pravdu. Jaké skvosty z portfolia našich projektů se v nominačních obálkách objevily?

Památky, knihovna, pivovar, ale i školka

Během večera zazněla jména 38 staveb nominovaných na ty nejlepší z nejlepších. Ze 116 přihlášených se i přes velkou konkurenci probojovalo 8 našich projektů, které jsme v rámci IROP administrovali. Jedním z nich je státní zámek Telč, přezdívaný jako Růže Vysočiny, který se dočkal důkladné revitalizace zevnitř i zvnějšku. Na seznamu kulturního dědictví UNESCO se může hrdě vyjímat s nově přístupnými, zrestaurovanými prostory i moderním návštěvnickým centrem.

Státní zámek Telč nominován na Stavbu roku 2024

Mateřská školka GALAXIE, zdroj: Archiv Stavba roku

Z řady nominovaných kulturních památek se vymyká jedinečná Mateřská školka GALAXIE eR (jako RADOST), kterou najdete od konce roku 2023 ve Varnsdorfu na severu Čech. Dětem nabízí unikátní prosvětlené prostory, které svou estetikou okouzlí nejen je samotné, ale i každého dospěláka. Organický tvar budovy, přírodní barvy a velká zahrada děti přirozeně vědou k poznávání světa a samostatnosti.

Areál Pouště v Jihlavě, další z nominovaných projektů IROP, slouží jako výcvikové středisko pro Policii ČR a dalších složek integrovaného záchranného systému. Příslušníci zde absolvují základní odbornou přípravu a specializované kurzy, což jim moderně vybavený areál umožňuje. Zchátralé části bývalého pivovaru Eggenberg v Českém Krumlově se po zdařilé rekonstrukci proměnily v moderní expozice a kulturní prostor centra Port 1560, a to porota rovněž náležitě ocenila. Obnova pivovar zpřístupnila lidem, odkryla jeho historii a otevřela dveře společenskému životu.

Revitalizace bývalého pivovaru Eggenberg v Českém Krumlově

 

Dalším z nominovaných projektů je nově zrekonstruovaná knihovna v Rožnově pod Radhoštěm – dnes již moderní centrum vzdělávání, kultury a volnočasových aktivit pro všechny věkové kategorie občanů města a okolí. Vedle knihovní kavárny, prostorného sálu, nových oddělení či nové fasády zaujme ikonický průchod, který poschodí stavby propojuje.


Záchrana kulturního dědictví, která zaslouží ocenění

Další z nominovaných objektů prošel obnovou a památkovou rehabilitací budov, čímž se podařilo zachovat jeho historický a architektonický charakter pro další generace. Řeč je o Klášteru Plasy, jedné z nejvýznamnějších památek západních Čech. Návštěvníci si nyní mohou prohlédnout například zdobnou fasádu s kamennými prvky a ručně malované interiéry.

Cisterciácký klášter Plasy – Obnova opatské rezidence

Nominaci si odnesl rovněž koncertní sál, který najdete v atriu Císařských lázní v Karlových Varech. Multifunkční sál je variabilně nastavitelný díky teleskopické výsuvné tribuně a pohyblivým plošinám. Kromě moderní audio techniky je vybaven také scénickým osvětlením či filmovým plátnem, a prostor je tak možné využít pro pořádání kulturních a společenských akcí od koncertů, divadelních představení po přednášky, workshopy a jiné. Navíc se dá kdykoliv demontovat, aniž by došlo k poškození historické budovy. Dříve zchátralý a nepřístupný zámek Červená Řečice na Vysočině zachránily evropské peníze. Po téměř stol letech devastace a nevhodných oprav se povedlo stavbu zrevitalizovat a navrátit jí její kulturní i historický potenciál. Za velmi kvalitní stavební a restaurátorské práce si tak vysloužila poslední nominaci.

Podpořte projekty v hlasování o Cenu veřejnosti

Jméno vítěze se dozvíme až na slavnostním galavečeru 8. listopadu 2024 v pražském Rudolfinu. Do té doby však můžete pomoci některé ze staveb k vítězství i vy sami – až do 7. listopadu 2024 do půlnoci totiž běží hlasování o Cenu veřejnosti – Cenu CNN Prima NEWS. Hlasovat můžete pro některou ze 116 přihlášených staveb, mezi nimiž se kromě finalistů objevilo 7 dalších projektů z IROP, například:

Budeme rádi, když některý z našich projektů podpoříte. O výsledcích soutěže vás dáme vědět. Gratulujeme všem nominovaným a držíme palce ve finále.