Objevte odkaz rodiny Masarykových: Prohlídka dvou unikátních muzeí z IROP

Nenechte si ujít výjimečnou prohlídku Muzea T. G. Masaryka a Muzea Alice G. Masarykové a Českého červeného kříže. Akce se uskuteční 25. října 2024 od 14 hodin ve středočeských Lánech a přiblíží vám život této významné rodiny, která formovala československé dějiny. Seznámit se s pracovním i rodinným životem těchto velkých osobností můžete i díky finanční podpoře z evropských fondů.

Muzeum T. G. Masaryka: Pohled do života prezidenta

V Muzeu TGM budete mít možnost ponořit se do osobního i veřejného života prvního československého prezidenta. Prohlédnete si rekonstruovaný byt rodiny Masarykových z let 1896–1907 a uvidíte řadu osobních předmětů, jako jsou například vzácné šaty Charlotty Garrigue Masarykové. Expozice vás dále provede Masarykovým profesním a politickým vývojem, jeho působením v pozici profesora, zásluhami během první světové války i prezidentským obdobím.

Závěrečná část výstavy nese název „Prezident odešel“ a věnuje se době po Masarykově smrti. Tato expozice byla z velké části realizována díky podpoře z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), který muzeu přispěl 4,5 miliony korun.

Muzeum T.G.M. Rakovník

Muzeum T.G.M. Rakovník

Muzeum Alice G. Masarykové: Příběh odhodlání a péče

Po návštěvě Muzea TGM se přesuneme do Muzea Alice G. Masarykové a Českého červeného kříže. Budovu nechala postavit prezidentova dcera – druhá první dáma Československa a zároveň zakladatelka ČČK – v roce 1928. Stavba sloužila dalších 63 let jako sociální dům a jedna z prvních poraden pro matky s dětmi. S pomocí 10 milionů korun z IROP se jej v roce 2022 podařilo kompletně zrekonstruovat a zatraktivnit pro návštěvníky. Dnes muzeum vnímáme jako důstojné pamětní místo a ocenění práce Dr. Alice G. Masarykové.

Nová moderní expozice vás seznámí s životem a dílem Alice Masarykové včetně historie Československého kříže a světového Červeného kříže. Obdivovat budete moci autentickou rekonstrukci jejího bytu a čekárny pro matky s dětmi, která byla součástí jejího programu podpory rodin a zdravotní péče.

Kdy a kde?

Prohlídka proběhne 25. října 2024 se začátkem ve 14:00 v Muzeu T. G. Masaryka. Během hodiny a půl navštívíte dvě fascinující muzea, která přibližují osobnosti a odkaz rodiny Masarykových.

Prohlídka obou muzeí je zcela zdarma, ale kvůli omezené kapacitě je nutné se předem registrovat. Nenechte si ujít tuto mimořádnou příležitost dozvědět se více o rodině, která zásadně ovlivnila československé dějiny.

Chci se zaregistrovat

Muzeum T.G.M. Rakovník