Jak se učí žáci v Opatovicích? Nový pavilon přináší moderní výuku i ekologii

Základní škola v Opatovicích nad Labem otevřela nový pavilon C2, který mění pohled na vzdělávání. Spojením tradic s moderními technologiemi a ekologickými principy nabízí žákům nové možnosti. Díky téměř 62 milionům z evropských fondů tak škola vstupuje na novou úroveň. Co to znamená pro výuku a každodenní život ve škole? 

Škola, která jde s dobou 

Projekt je součástí modernizace školy, která rozšířila kapacitu na více než 400 žáků a přinesla do výuky prvky, jež jsou na českých školách stále spíše výjimečné. Nové polytechnické dílny – elektrotechnická, zámečnická a truhlářská—otevírají dětem zcela nové obzory. Škola klade důraz na to, aby se žáci seznamovali se základy řemesel a odcházeli všestranně připravení. Rozvoj teoretických znalostí jde ruku v ruce s podporou zručnosti a odbornosti, což pomáhá studentům lépe pochopit možnosti jejich budoucího profesního směřování.  Řemesla, která kdysi tvořila základ pracovního trhu, se vrací do popředí zájmu a opatovická škola jde v tomto ohledu s dobou. Žáci se učí základy elektrotechniky, zámečnictví či truhlářství. To jim otevírá dveře k praktickému poznání a rozvíjení svých dovedností. 

Ekologie a vzdělávání pod širým nebem 

Pavilon klade důraz také na ekologii. Fotovoltaická elektrárna pokrývá většinu energetických potřeb školní kuchyně, což je významný krok k udržitelnému provozu školy. Moderní technologie jsou zde propojeny s odpovědným přístupem k přírodě – ukazují žákům, jak snižovat energetické náklady a zároveň chránit životní prostředí.  Nové přírodní učebny přinášejí do školy zcela jiný rozměr výuky –probíhá přímo v kontaktu s přírodou. V těchto venkovních prostorech se děti učí biologii, geografii a environmentální výchovu prakticky a na vlastní kůži. Tato netradiční forma učení podporuje jejich kreativitu a pomáhá jim lépe chápat svět kolem sebe, zatímco objevují krásy přírody přímo v areálu školy. 

ZŠ Opatovice nad Labem má nový pavilon

Spolupráce s výsledky 

Úspěšná spolupráce obce, školy a evropských fondů nese své ovoce a projekt v Opatovicích je toho jasným důkazem. Integrovaný regionální operační program (IROP) již v minulosti podpořil výstavbu propojovacího pavilonu C1 a celková dotace dosahuje 123,5 milionu korun. To představuje více než dvojnásobek ročního rozpočtu obce a bez této podpory by podobně prospěšné projekty nejspíš nikdy nevznikly.  Dnes je pavilon C2 realitou, která proměňuje školní prostředí a přináší nové příležitosti pro všechny žáky. Pokud chcete vidět, jak vypadá „škola budoucnosti“, vydejte se do Opatovic nad Labem!