Junior Centrum Excelence mezi finalisty soutěže REGIOSTARS 2023

09. prosince 2023

Do soutěže REGIOSTARS se letos přihlásilo rekordních 228 projektů z celé Evropy. Do finále se probojovalo jen 30 z nich. Přes obrovskou konkurenci se mezi finalisty probojovalo i Junior Centrum Excelence – projekt, který vznikl mimo jiné díky podpoře z IROP.

Soutěž Regiostars Awards pořádá už od roku 2008 Evropská komise. Odborníci z řad akademiků hodnotí a oceňují projekty, které proměňují daný region k lepšímu. Tématy jednotlivých kategorií jsou ekologie, inovativnost, inkluze, konkurenceschopnost, inteligentní řešení či přiblížení se lidem.

Junior Centrum Excellence (Centrum kybernetické bezpečnosti a informačních a komunikačních technologií) vzniklo na Střední škole informatiky, poštovnictví a finančnictví v Brně a v Česku jde o úplný unikát.

Ve zbrusu nové laboratoři si studenti mohou procvičovat své dovednosti v oboru kybernetické bezpečnosti – učí se, jak čelit hackerům a jak chránit informační systémy. Škola tak „vyrábí“ odborníky na kybernetiku a bezpečnost dat.

IROP tento výjimečný, průkopnický projekt podpořil 33,9 miliony korun, což představovalo většinu z celkových nákladů, které se vyšplhaly téměř ke 40 milionům.

Přestože se Junior Centrum Excelence nakonec vítězným projektem nestalo, už samotná účast ve finále soutěže REGIOSTARS je obrovským úspěchem a potvrzením toho, že pro Česko je vzdělávání ve strategických oblastech opravdu důležité.

Junior centrum excellence pro kybernetickou bezpečnost a ICT při SŠ Čichnova Brno
Perspektivní
Kraj realizace: Jihomoravský kraj
Příjemce dotace: Střední škola informatiky, poštovnictví a finančnictví Brno, příspěvková organizace
Výše dotace: 33 997 801 Kč

3420 podpořených MŠ, ZŠ, SŠ a VOŠ

A co děti, mají si kde hrát? Ano, mají i díky Evropské unii, protože dala peníze na podporu celkem 3420 vzdělávacích zařízení. Možná ani netušíte, že zrovna vaše dítě má ve škole pomůcky, které mu umožní lepší vzdělání. Zaplaceny Evropou. A pokud bychom měli spočítat podpořené mimoškolní aktivity, dostaneme se na číslo, které radši ani nemůžeme zveřejnit. Je příliš vysoké a neuvěřitelné.

Společne zlepšujeme život v regionech již 20 let