Do nového Domova seniorů se v červenci nastěhují první klient

Nový Domov seniorů v Hrádku nad Nisou je hotový a připravený přivítat své první obyvatele. Slavnostní otevření se konalo 6. června a už v červenci se mohou těšit první klienti na nové bydlení. Kapacita domova je 36 míst pro seniory ve věku 65+. Moderní a energeticky úsporný objekt nabí pohodlné a bezpečné ubytování se specializací pro seniory trpící demencí aAlzheimerovou chorobou.

Moderní a komfortní bydlení pro seniory

Nový domov seniorů v Hrádku nad Nisou je moderní a šetrný k životnímu prostředí. Budova vyrábí více energie, než spotřebuje, díky tepelnému čerpadlu a solárním panelům na střeše. To znamená nižší náklady na provoz a menší zátěž pro přírodu. Domov je navržen tak, aby byl co nejpohodlnější aposkytoval kvalitní péči. V přízemí je recepce, kde se návštěvníci mohou setkat s obyvateli, ordinace a malá kaple s knihovnou. Ve druhém patře je prosklená sesterna, odkud personál může sledovat dění, a společenské prostory. Dvojlůžkové pokoje zde nabízejí soukromí a pohodlí pro 24 seniorů. Pro ty, kteří mají problémy s pohybem, jsou k dispozici speciální koupelny s jeřábem. Třetí patro je určeno pro seniory s Alzheimerovou chorobou, kteří potřebují nepřetržitou péči. Zde je šest jednolůžkových a dva dvojlůžkové pokoje, které zajišťují klid a bezpečí. 

Naděje a plody dlouholetého úsilí

Už v červenci přivítá nový domov své první obyvatele. „Aktuálně zpracováváme žádosti, které jsme obdrželi. Nicméně, zájemci o některou z poskytovaných služeb je mohou podávat stále,“ zmínil Ivo Ivanov z Domova důchodců Český Dub, který zařízení provozuje.

Myšlenka na vybudování domova pro seniory vznikla už před osmi lety. „Tento okamžik je výsledkem úsilí a spolupráce mnoha lidí a institucí. Mé speciální děkuji patří starostovi Josefovi Horinkovi, který se o stavbu tohoto domu zasadil měrou největší, a který tu dnes už s námi být nemůže,“ řekl místostarosta Pavel Farský při slavnostním otevření.

Evropská podpora pro lepší budoucnost

Na vybudování energeticky pasivního domova za čtvrt miliardy korun významně přispěly peníze z Evropské unie. Město Hrádek nad Nisou získalo téměř 140 milionů korun z Operačního programu životního prostředí (OPŽP) a dalších 54 milionů korun z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP).

Desítka úspěšně realizovaných projektů podpořených více než 134 miliony a osm dalších v aktuálním období IROP, z nichž šest je dokonce už ve fázi realizace. To je skvělá vizitka Hrádku nad Nisou, jednoho z nejaktivnějších partnerů Centra v našem regionu. Je skvělé vidět, jak účelně město nakládá s penězi z evropských fondů, a jak pomáhají napříč skupinami obyvatel. Tentokrát těm nejzranitelnějším, seniorům a osobám se zdravotním i duševním onemocněním,“ uvedla Simona Malá, ředitelka liberecké pobočky Centra pro regionální rozvoj.

Inspirace pro celé Česko

S odhodláním a podporou lze dosáhnout velkých věcí, jak ukazuje tento projekt. Evropské fondy hrály klíčovou roli při realizaci a budou pomáhat i nadále. „Na podporu podobných projektů v sociálních službách vyhradil IROP aktuálně více než 6 miliard korun. V předchozím období (IROP I 2014-2020) se s podporou 7,1 miliardy zrealizovalo 961 projektů v celém Česku. Na Liberecký kraj z nich připadlo 540 milionů,“ uvedla Simona Malá. Nový Domov seniorů v Hrádku nad Nisou je skvělým příkladem, jak efektivně využít dostupné zdroje k vytvoření lepší budoucnosti pro všechny generace.