Gastrolaboratoř v Žatci: Když se z kuchyně stane laboratoř úspěchu

V Žatci se už od roku 2018 rodí budoucí kulinářští mistři. Stará cvičná kuchyně zaostávala za moderními trendy gastronomie, proto místní střední odborné učiliště využilo skoro tří milionů korun z fondů EU a postavilo novou inovativní gastrolaboratoř. Budoucí cukráři a kuchaři se tady učí pracovat s nejnovějšími přístroji, prosazují se v gastronomických soutěžích a je o ně zájem v prestižních podnicích. Úspěšný projekt tak ukazuje, že se investice do modernizace vyplatila a že naše 20leté členství v EU přináší v regionech ovoce. 

Vybavení jako v pětihvězdičkové restauraci

Žatec je městem úspěšných projektů a důkazem toho je i místní gastrolaboratoř. Ta se pyšní moderním vybavením a nejnovějšími technologiemi, což ji řadí mezi ty nejlepší ve vzdělávání budoucích kuchařů. Studenti zde mají příležitost osvojit si pokročilé techniky vaření s vybavením, které mají ve věhlasných restauracích. Díky zařízením, jako je konvektomat, kombinovaná trouba využívající cirkulaci horkého vzduchu pro rychlejší a rovnoměrnější vaření, se studenti naučí efektivně připravovat širokou škálu pokrmů. Metoda sous-vide, vaření potravin za nízké teploty v hermeticky uzavřených sáčcích jim umožňuje dosáhnout mimořádné chuti a textury s maximální zachováním živin. Moderní kynárna pak nabízí přesné řízení procesu kynutí těsta, což je klíčové pro pekařské a cukrářské speciality. Se znalostí těchto technologií se ze studentů stávají odborníci připravení pro budoucí kariérní výzvy.  

Žatec je oblíbeným cílem turistů i milovníků dobrého jídla

Praktický výcvik zahrnuje přípravu jídel pro veřejnost, což studentům poskytuje cennou zpětnou vazbu od skutečných strávníků během různých akcí, jako jsou projektové dny, dny otevřených dveří nebo kulturní a společenské události.

„Zájem veřejnosti o kvalitní gastronomii neustále roste. V důsledku zápisu Žatce a krajiny žateckého chmele na Seznam světového dědictví UNESCO se zvyšuje i zájem turistů o náš region a ruku v ruce s ním i poptávka po nabídce kvalitních restaurací. SOU a SOŠ SČMSD Žatec je důležitou součástí regionálního školství, a právě z jejich řad se profilují požadovaní odborníci,“ říká žatecká zastupitelka a předsedkyně komise výchovy a vzdělávání Zuzana Hořínková Kawanová.

Výuka je navíc doplněna kreativními projekty zaměřenými na vývoj nových pokrmů z lokálních surovin, které vedou zkušení mentoři. Zároveň gastrolaboratoř pravidelně pořádá kulturní a společenské události, jež přitahují širokou veřejnost. 

Evropské peníze mění region k nepoznání 

Žatec se může pochlubit nejen fungující a velmi oblíbenou gastrolaboratoří, ale i řadou dalších úspěšných projektů, které vznikly díky evropské podpoře – například Muzeem pivovarnictví Žatecka nebo zrekonstruovanou synagogou a rabínským domem. Tyto projekty významně přispívají k rozvoji Ústeckého kraje a obohacují region ve všech směrech.