Jízdárna ve Světcích: Destinační značka regionu

Po desetiletích chátrání se jízdárna ve Světcích u Tachova proměnila v centrum kulturního dění a turistiky. Architektonický skvost, který kdysi čelil hrozbě demolice, se díky investicím přesahujícím 100 milionů korun stal atraktivním cílem pro turisty a místem konání významných kulturních a společenských akcí.

Od zániku k oživení 

Jízdárna ve Světcích, postavená mezi lety 1857 a 1862 dle návrhů architekta Haberzettla, spojuje novorománský a novorenesanční styl. 

„Město Tachov vlastní objekt jízdárny od roku 1991. Před rokem 1989 ale byla v tak havarijním stavu, že se zcela vážně uvažovalo o její demolici. Díky iniciativě tehdejšího vedení města ji Ministerstvo kultury zařadilo do Programu záchrany architektonického dědictví,“ uvedl starosta Petr Vrána.

Od roku 2000 probíhala postupná rekonstrukce, která proměnila jízdárnu v aktivní kulturní a společenské centrum.

Místo setkávání

Jízdárna nyní nabízí rozšířený program, včetně nových expozic věnovaných bylinkářství, oblasti Českého lesa a historickému dobovému oblečení.

„Pro návštěvníky jsme připravili novou expozici bylinkářství a Českého lesa, a dále expozice historického dobového oblečení, koňských stájí s informačními panely, kovárnu, byt kováře, expozici železářství, kočárovou chodbu a expozici obytných místností pro šlechtu a její návštěvy.“ upřesnil kastelán Pavel Voltr.

Díky těmto rozšířením slibuje jízdárna zvýšení atraktivity pro místní i turisty, s důrazem na pravidelné prohlídky a kulturní akce. 

Nová éra kulturního dědictví 

Dokončení rekonstrukce a slavnostní otevření jízdárny znamená začátek nové éry pro kulturní dědictví regionu. Revitalizace, podpořená finančními prostředky z IROP, proměnila jízdárnu na multifunkční centrum, které zachovává historickou hodnotu a zároveň se přizpůsobuje současným potřebám. „Bez finanční podpory ze strany IROP by se tato finální fáze spojená s plným zpřístupněním památky veřejnosti realizovala velmi pomalu a trvala by dalších několik desítek let.“ dodává starosta Vrána. Tento projekt je symbolem harmonie mezi ochranou kulturního dědictví a jeho moderním využitím, čímž obohacuje kulturní krajinu Plzeňského kraje.

Podívejte se na video z jízdárny a objevte její krásu na vlastní oči. 🎥🕵️