Kouzlo minulosti a síla digitálního věku – Žatecká synagoga a rabínský dům se otevírají veřejnosti 

V malebném městě Žatec se díky podpoře z fondů EU a vizionářské iniciativě Daniela Černého otevírají dveře nově zrestaurované synagogy a rabínského domu. Návštěvníci zde mohou objevovat fascinující expozice a kulturní zážitky oživující příběhy místní židovské komunity. Přijďte do Žatce a poznejte novou kapitolu tohoto kouzelného města. Evropské peníze pomáhají Česku už 20 let a město Žatec je toho důkazem. 

V srdci Žatce, města s bohatou historií na severovýchodě Čech, se začala psát nová kapitola. Synagoga a rabínský dům, dvě perly historické architektury, byly po letech chátrání obnoveny a vráceny do kulturního a společenského života ve svém původním lesku. Díky evropským penězům a iniciativě pana Daniela Černého, který tyto památky vlastní od roku 2012, se synagoga a rabínský dům staly znovu centrem pozornosti. 

Pan Černý, který za svou dlouholetou práci na revitalizaci těchto památek získal prestižní vyznamenání v soutěži Patrimonium pro futuro, přivedl tyto stavby zpět k životu. Celková rekonstrukce, která stála téměř 56 milionů korun, transformovala synagogu a rabínský dům do podoby, ve které se minulost snoubí s digitální érou 21. století. 

Synagoga vypráví příběh místní židovské komunity 

Slavnostní otevření synagogy se konalo 19. března 2024, přesně 152 let od jejího vysvěcení. Návštěvníci měli možnost prohlédnout si rekonstruované prostory a stálou expozici věnovanou historii žateckých Židů. Program obohatily vystoupení žateckých sborů a vernisáž výstavy Františka Dvořáka. 

V pátek 22. března se navíc uskutečnila dobročinná aukce uměleckých děl regionálních umělců a talentovaných žáků žatecké základní umělecké školy. Její výtěžek podpoří provoz této kulturní památky. Aukce nabídla širokou škálu uměleckých děl, od abstraktních maleb po tradiční sochařství, což odráží bohatství a rozmanitost kultury regionu. 

Propojení digitálního a tradičního světa 

Rekonstrukce vrátila lesk architektonické kráse prostor synagogy a rabínského domu a zároveň je posunula do moderního světa 21. století. Detaily jako interaktivní displeje, které popisují život místních Židů, nebo virtuální prohlídky, které vás provedou historií – to vše přidává k celkovému zážitku.  

Digitalizace památky současně umožňuje návštěvníkům hlouběji proniknout do historie a významu židovské komunity v Žatci, což je skvělý příklad projektů, které zachraňují památky od postupného chátrání a proměňují je v živá místa setkávání, kde se mísí minulost se současností. Více informací o aktuálním dění i minulosti najdete přímo na stránkách synagogy.

Žatec – město projektů 

Kromě synagogy se město Žatec pyšní i dalšími povedenými projekty, které podpořily evropské peníze. Ty totiž zlepšují život v Ústeckém kraji i ostatních českých regionech už 20 let. Příkladem může být Muzeum pivovarnictví Žatecka, kulturní památka, jež je mimo jiné na Indikativním seznamu světového dědictví UNESCO. Nebo také jedinečná gastrolaboratoř místní střední odborné školy. 

Zažijte Žatec i vy!