Olomouc vítá nové centrum pro lidi s autismem

Organizace Za sklem dokončila rekonstrukci historického domu v centru Olomouce za51 milionů korun z programu IROP. Nově zrekonstruované prostory poskytují široké spektrum služeb, včetně nácvikové kavárny, dílen a relaxačních místností, které pomáhají klientům rozvíjet dovednosti a začlenit se do společnosti. Centrum denních služeb nyní podporuje mnoho rodin a poskytuje poradenské služby dalším stovkám lidí. Organizace plánuje další projekty, které zlepší přístupnost a inkluzi služeb, což přinese prospěch celému Olomouckému kraji.

Rekonstrukce historického domu

Organizace Za sklem dokončila rekonstrukci historického domu v centru Olomouce, financovanou 51 miliony korun z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP).

„V domě číslo 16 na ulici 1. máje v centru Olomouce sídlíme už od roku 2018. Až díky dotaci z IROP jsme mohli historický dům odkoupit, zrealizovat kompletní rekonstrukci a přizpůsobit prostory potřebám našich klientů,“ uvedla Marta Pečeňová, předsedkyně občanského sdružení Za sklem.

Rekonstrukce zahrnovala opravy stropů, podlah, vytápění, sociálních zařízení, dostavbu výtahu a úpravu celkové dispozice budovy včetně tří pater a podkroví. V druhé fázi proběhla také výměna oken společně se zajištěním bezbariérového přístupu. 

Podpora a rozvoj dovedností 

„Pro spoustu našich klientů je problém vyrazit s dítětem do běžné kavárny. Tady se setkávají spodobnými lidmi. Dokáží se respektovat, učí se společně komunikovat a vyměňují sizkušenosti,“ popisuje Jan Nykl, ředitel olomouckého centra.

Centrum nabízí široké spektrum služeb a aktivit, které pomáhají klientům rozvíjet dovednosti a začlenit se do společnosti. V přízemí se nachází nácviková kavárna, výtvarná a keramická dílna, relaxační místnosti se světelnými efekty, tělocvična, haptické místnosti pro nácvik hrubé motoriky, místnost pro muzikoterapii a malý zookoutek s okrasným ptactvem a osmáky. Kdispozici jsou také nácvikové byty a ordinace s funkčním zubařským křeslem. 

„Většinu dětí s některou z autistických diagnóz není možné v ordinaci, a hlavně té zubařské, ošetřit. Pokud se to nenaučí, musí se ošetřovat v narkóze, což je problematické a na takové ošetření se čeká i několik měsíců,“ upřesňuje Marta Pečeňová.

Kapacitní hranice a budoucí projekty

Centrum denních služeb, které momentálně podporuje 140 rodin a poskytuje poradenské služby dalším 400, dosáhlo své kapacitní hranice. Organizace Za sklem, která již získala z IROP 65 milionů korun, nyní žádá o dalších 2,2 milionu korun na nové projekty. 

„Vytváření přístupnějších a inkluzivnějších služeb je obrovským přínosem pro celý Olomoucký kraj,“ zdůrazňuje Aleš Marousek, ředitel olomoucké pobočky Centra pro regionální rozvoj.