Zámek a zahrada v Kroměříži jsou po obnově ještě větším lákadlem

Arcibiskupský zámek a Podzámecká zahrada v Kroměříži jsou opravdovými perlami české historie. Tento krásný komplex, zapsaný na Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO, prošel v posledních pěti letech velkou proměnou, která mu dodala nový lesk. 

V pátek 31. května se ve Sněmovním sále zámku konalo slavnostní zakončení celého projektu. Byla to příležitost si připomenout, čeho všeho se za těch pět let podařilo dosáhnout. 

Rozsáhlá obnova, zpřístupněné prostory, další expozice

„Nejdůležitější a také finančně nejnáročnější součástí projektu byla obnova krovu střechy. Dále proběhla rozsáhlá modernizace a výrazné rozšíření bezpečnostních systémů zámku,“ vysvětluje Štěpán Sittek, projektový konzultant olomouckého arcibiskupství, který na projekt dohlížel. 

Kromě samotného Arcibiskupského zámku se obnova týkala i objektu Mlýnské brány a vodního systému Podzámecké zahrady. Podařilo se odbahnit všechny rybníky, zpevnit jejich břehy a vybudovat na nich funkční mola v místech, kde historicky byla. 

Díky obnově se návštěvníkům otevřely dřív nepřístupné historické sály a také nové expozice. „Výsledkem těchto snah je zcela unikátní kombinace různorodých prohlídkových okruhů, které návštěvníkovi představí architektonický vývoj Arcibiskupského zámku, bohatství uměleckých sbírek a také společenský život, který zde po mnoho staletí probíhal,“ zmiňuje ředitel Muzea umění Ondřej Zatloukal. 

Přes 200 milionů z evropských peněz

Slavnostního zakončení projektu se zúčastnili i zástupci Centra pro regionální rozvoj (CRR). Z celkových nákladů na obnovu Arcibiskupského zámku a Podzámecké zahrady ve výši téměř čtvrt miliardy korun totiž víc než 200 milionů činila dotace z IROP. Svým rozsahem tak šlo o mimořádný projekt. 

Potvrdila to i Lenka Kolářová, ředitelka zlínské pobočky CRR, která řekla: „Obnova kroměřížského zámku patří v rámci IROP mezi nejvýznamnější, nejrozsáhlejší a finančně nejnákladnější projekty v celé České republice.“ 

A Blanka Hronovská, projektová manažerka z královéhradecké pobočky CRR, popsala, jaký význam mají evropské peníze konkrétně pro Zlínský kraj: „Z regionálních operačních programů už do kraje přiteklo přes 1,5 miliardy korun, které se investovaly do revitalizace památek i nových projektů v kultuře a turismu. Kromě mimořádně důležité záchrany cenného historického dědictví tak peníze z IROP pomáhají i dalšímu rozmachu cestovního ruchu a spolu s ním podporují i regionální ekonomiku.“ 

Revitalizace Arcibiskupského zámku a Podzámecké zahrady v Kroměříži vdechla této cenné barokní památce nový život. Její historický a kulturní odkaz díky tomu zůstane zachovaný i pro další generace.

Objevte novou krásu zámku a zahrady v Kroměříži! Podívejte se na naše video a přesvědčte se sami. 🎥👀