Finále 13. ročníku soutěže Navrhni projekt pro studenty středních škol ovládl tým s originálním návrhem Triple F: Food for future. O vítězích rozhodovala porota složená mimo jiné z odborníků na čerpání evropských prostředků z Centra pro regionální rozvoj.
Celostátní finále studentské soutěže, kterou organizuje Odbor publicity a evaluací fondů EU Ministerstva pro místní rozvoj (MMR), tentokrát ovládly studentky Obchodní akademie v Českých Budějovicích. Veronika Ondřichová a Anna Zámyslická pod vedením pedagožky Stanislavy Velcové navrhly vznik komunitní kuchyně v Potravinové bance Jihočeského kraje.
Projekt s názvem Triple F: Food for future ukázal, že středoškoláci dokážou přinášet promyšlené a společensky důležité projekty. Porota ocenila, že cílem konceptu je nejen lepší využití potravinové pomoci, ale také vzdělávání klientů neziskových organizací při efektivním zpracování potravin.
Originalita a přínos pro místní komunitu
První místo týmu z Českých Budějovic přinesl také důraz na realizovatelnost celé myšlenky, originalita a benefity pro místní komunitu. „Byli jsme potěšeni, jak konkrétně se studenti zaměřili na potřeby ve svém okolí. Při hodnocení jsme samozřejmě hledali originalitu, ale klíčová pro nás byla reálná proveditelnost, a hlavně hmatatelný společenský přínos pro danou lokalitu,“ vysvětil ředitel Odboru publicity fondů EU Radek Kobza.
Stříbro pro pláž u Máchova jezera
Pomyslné stříbrné medaile brali studenti z Obchodní akademie Česká Lípa, kteří se zaměřili na obnovu hlavní pláže Máchova jezera v Doksech. Na třetím místě se umístil tým z Obchodní akademie, Střední odborné školy a Jazykové školy Hradec Králové, který navrhl revitalizaci oblasti okolo rybníka Bagrák a její přeměnu na rekreační zónu.
57
Celkový počet soutěžních týmů
8
týmů vybrala porota do celostátního finále