Roboti v klášteře? V Žatci tohle spojení funguje na jedničku

Žatec máme asi všichni spojený s chmelem a pivovarnictvím. Nabízí toho ale mnohem víc. Je tu mimo jiné spoustahistorických památek, které postupně získávají nový život. Patří mezi ně klášter kapucínů ze 17. století, ve kterém se i díky podpoře z evropských fondů nově nachází centrum robotiky především pro děti a mladé a také centrum sociálních služeb.

Rekonstrukce komplexu kapucínského kláštera, vybudovaného v letech 1676 až 1684 na jižním předměstí Žatce, vyšla téměř na 100 milionů korun a začala už v roce 2011. Její součástí byly i dva projekty, které získaly podporu z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Evropská unie Žatci pomohla víc než 22 miliony.

Díky nim vzniklo v prostorách kláštera jednak robotické centrum pro děti i širokou veřejnost a jednak centrum komunitní a sociální.

Komplex kapucínského kláštera po rekonstrukci

Technologické centrum robotiky

Technologické centrum robotiky

Slavnostní otevření a jedno významné výročí k tomu

V sobotu 21. září proběhlo slavnostní otevření zrekonstruovaného kláštera, které bylo spojené s oslavou 1. výročí zápisu Žatce na seznam světového dědictví UNESCO.

A my jsme samozřejmě byli u toho. Centrum pro regionální rozvoj (CRR) totiž nejen administruje projekty IROP v regionech, ale také pomáhá příjemcům, aby dotaci získali a všechno proběhlo bez potíží.

„Město Žatec je tradiční a zkušený příjemce,“ zhodnotila dosavadní spolupráci ředitelka karlovarské pobočky CRR Lenka Kyrianová, která nás na slavnostním otevření zastupovala. „Ve spolupráci s Centrem realizoval už devět projektů a další čtyřijsou takříkajíc na stole. Pokud se podaří všechny zrealizovat a podpořit v plné výši, získá město z IROP skoro 162 milionů korun.“

Slavnostní otevření kapucínského kláštera

Prostor pro vzdělávání i podpora komunitní činnosti

Technologické centrum robotiky slouží zejména dětem a mládeži. Umožňuje jim vzdělávat se v technických a přírodovědných oborech, pracovat s moderními technologiemi a rozvíjet své dovednosti mimo školní výuku. Centrum nabídne prostory pro praktické a teoretické vzdělávání v kroužcích zaměřených na robotiku, programování a další technické obory.

„IROP je široce rozkročený program, který podporuje několik důležitých oblastí – a vzdělání, včetně toho volnočasového mezi ně samozřejmě patří,“ zmínila Lenka Kyrianová. „Jen v Ústeckém kraji už IROP podpořil nejrůznější projekty a modernizace v oblasti vzdělávání částkou ve výši téměř 2,2 miliardy korun.“

Slavnostní otevření kapucínského kláštera

Komplex kapucínského kláštera po rekonstrukci

Slavnostní otevření kapucínského kláštera

Kromě centra robotiky teď bývalý kapucínský klášter nabízí prostory pro setkávání místních spolků a organizací a také pro poskytování sociálních služeb. I když Žatec není známý jako sociálně vyloučená lokalita, přesto tu žije řada lidí, jejichž životní situace vyžaduje odbornou pomoc. Nové centrum zlepšilo dostupnost těchto služeb a vytvořilo kvalitní zázemí pro sociální pracovníky.

Jsme rádi, že se i díky podpoře z evropských fondů podařilo nejen obnovit cennou historickou památku, ale také pro ni najít využití, které reálně zlepší život místních obyvatel.

Komunitní centrum v žateckém klášteře