Jako učitelka chtěla pomoct žákovi. Vybudovala stacionář

02. listopadu 2022 Centrum denních služeb Další cesta

Příběh choltického centra denních služeb Další cesta ukazuje, jak snaha pomoct někomu jinému může prospět celé společnosti. Služeb stacionáře dneska využívá dvanáct stálých klientů a dojíždějí sem lidé ze širokého okolí ‒ je totiž jedinou službou svého druhu na Přeloučsku.

Lenka Šturmová po dokončení střední pedagogické školy přijala místo učitelky mateřské školy. Shodou okolností do ní nastoupil i Vašík z její rodné vesnice. Školka totiž byla bezbariérová a malý chlapec se spastickou formou dětské mozkové obrny byl plně odkázán na pomoc druhých.

Nejen Vašík neměl po základní škole kam jít

Časem přešel Vašík do Základní školy Svítání v Pardubicích, která vzdělává zdravotně postižené děti. Když se blížil věk, kdy bude muset ze školy odejít, začala jeho maminka přemýšlet, co s nimi bude dál. Sám doma být nemohl. Maminka proto musela dát výpověď v práci, aby mohla o syna pečovat.

„Zjistili jsme, že takové děti jsou v blízkém okolí tři. Všem se blížil konec školní docházky. Proto se zrodila myšlenka zřídit zde stacionář pro tehdy již dospělé děti,“ vzpomíná Lenka Šturmová, dnes ředitelka centra denních služeb, které v Cholticích provozuje spolek Další cesta.

Vybudovali si centrum pro místní lidi

Nepovedlo se ale najít vhodné prostory, kde by nově založený spolek mohl sociální služby hned poskytovat. Rozhodli se postavit zbrusu novou budovu. Umožnil to příspěvek 4,3 milionu korun z fondů Evropské unie, který byl poskytnut prostřednictvím Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Díky dotaci postavili nejenom nové centrum, ale mohli i vybavit zázemí pro zaměstnance a denní místnost pro klienty ‒ ta se skládá z relaxační části vybavené pohovkou, křesly, sedacími vaky a televizí a pracovní části s kuchyňskou linkou a jídelními stoly a židlemi.

„Trvalo to déle, než jsme čekali,“ přiznává ředitelka. Vašík tak musel jeden rok dojíždět do stacionáře v Chrudimi, moc se ale těšil, až otevřou místní centrum. Stavba byla hotová v dubnu 2020, kvůli koronavirové pandemii ale mohli první klienty přivítat až koncem května.

Ředitelka je hrdá na to, že se povedlo stacionář rozjet i přes všechny epidemiologické překážky. „Nejvíc pyšná jsem ale na naše klienty, na nové prostředí si zvykli celkem okamžitě,“ vysvětluje. „Jedna dívka u nás poprvé v životě stříhala nůžkami, sama udržela tužku a kreslila na tabuli. To samé chlapec, který navštěvoval podobnou službu ve vedlejším městě, ale raději dojíždí k nám, i když to má o patnáct kilometrů dál,“ dodává s radostí.

Další cesta je jako domov

Složení zdejších klientů je různorodé, zakládají si zde ale na rodinném prostředí. „Klienti se podílejí na plánování programu, mají možnost si vybrat, co chtějí dělat. Respektujeme jejich volbu,“ říká šéfka centra a spolku Lenka Šturmová. Někdo tancuje, jiný maluje, kdo rád vaří, pomáhá připravovat svačiny pro ostatní.

„Nejraději mají téměř všichni pobyt v přírodě,“ shrnuje ředitelka. Budova centra je obklopená rybníkem a rozlehlým zámeckým parkem, když je hezky, hodně aktivit probíhá venku. Klienti to oceňují, protože bez pomoci jiných lidí málokdo z nich zvládne vydat se na procházku.

Další cesta se neuzavírá ani návštěvám. Jezdí se sem podívat starostové z okolí, každoročně na soustředění přijíždí divadelní spolek Ujeto.

Tento projekt byl spolufinancován z IROP prostřednictvím nositele MAS Železnohorský region, z.s.

Aktivní
Informace o projektu Kraj realizace: Pardubický kraj Příjemce dotace: Další cesta z.s. Výše dotace: 4 329 681 Kč
Centrum denních služeb Další cesta
zpět na výpis článků