Dolní Břežany disponují komunitním centrem s neobyčejně bohatými možnostmi využití

01. srpna 2020

Před pár lety ještě málo osídlená obec dnes opravdu prosperuje. 

Hlavně zájem rodičů vychovávat své děti mimo větší města je jedním z důvodů, proč se počet obyvatel obce za posledních 10 let třikrát navýšil.

Dolní Břežany ale nejsou jen obyčejnou obcí – nabídkou společensky a sociálně orientovaných aktivit dávají její zastupitelé jasně znát, že jim na dolnobřežanských obyvatelích skutečně záleží. 

Pocit sociálního vyloučení, který je mimo větší města celkem běžným jevem, se Dolní Břežany snaží aktivně eliminovat. Pro všechny osoby s potřebou společenské sounáležitosti či osoby jakkoliv sociálně vyloučené může být komunitní centrum v Dolních Břežanech jakýmsi středobodem a bezpečným útočištěm. 

Komunitní centrum prošlo nedávno zásadní rekonstrukcí a oslňuje možnostmi volnočasového využití a sociálními službami. Finančním patronem rekonstrukce se stal IROP a díky štědré dotaci dnes centrum disponuje dvěma rekonstruovanými budovami.

Na své si tu přijdou lidé různého věku a zájmů. “Dolnobřežanští” si do centra mohou zajít do klubovny, muzea či na pravidelná promítání takzvaného Břežanského biografu. Do novější budovy si lze zaskočit v případě potřeby surfování po webu, do knihovny pro něco zajímavého ke čtení a s tím pak třeba rovnou do čítárny. Vše za symbolický roční poplatek.

Centrum je také zázemím pro všechny sportovní spolky obce. V centru či na webových stránkách obce je možné vyhledat rozpis opravdu bohaté nabídky sportovních aktivit. 

Rozmanitý volnočasový program je dále zajištěn aktivitami dětského centra Břežánek a organizací Vigvam, která pořádá kurzy pro mládež, dospělé a seniory.

Aktivity těchto společensky, kulturně, umělecky a sportovně orientovaných spolků a sdružení mají velkou zásluhu na zmiňované snaze eliminovat obávanou sociální separaci jednotlivých obyvatel.

Také sociální pracovníci centra přispívají ke spokojenosti obyvatel. Kromě nabídky základního sociálního poradenství reagují na terénní a ambulantní případy potřeby pomoci. Dále mapují život obyvatel obce, spolupracují s organizátory osvětových programů a koordinují aktivity přispívající k mezigenerační sounáležitosti.

Na plnohodnotné využití čeká i komunitní zahrada, která přímo vyzývá k pořádání oslav a sešlostí a může si ji pronajmout kdokoliv z široké veřejnosti. Venkovní kuchyň s plynovým grilem, záhony a herní prvky jsou zárukou komfortu a zábavy pro všechny zúčastněné. 

Vyjma výše zmíněného nabízí komunitní centrum program i pro mateřské a základní školy. Ty se do budovy centra mohou vydat na průzkum muzejní expozice věnované národní kulturní památce Závist. Zde mají školáci možnost dozvědět se něco o historii našich předků a vyzkoušet si původní řemesla. 

Rekonstrukcí komunitního centra rozkvět obce nekončí. Zájem o blahobyt dolnobřežanských obyvatel našel opět podporu v IROP. “Dolnobřežanští” se tak mohou těšit z nové mateřské školy a plánů na nové školní dílny, parkovací systém a opatření zajišťující bezpečnější dopravu v obci. 

Aktivní
Informace o projektu Kraj realizace: Středočeský kraj Příjemce dotace: Obec Dolní Břežany Výše dotace: 10 228 003 Kč
zpět na výpis článků