Odlehčovací služby pomáhají příbuzným zvládat péči o blízké

01. února 2023 Odlehčovací služby

Jeden den až tři měsíce zde můžou strávit nejen zdravotně postižení lidé, ale třeba i úplně zdraví senioři se sníženou soběstačností. Příbuzní, kteří se o ně starají, tak získají nějaký čas na odpočinek nebo vyřešení osobních záležitostí. Pobyt tohoto typu se označuje jako odlehčovací služba. Jednu z nich poskytuje Charita Bohumín.

Pravidelně sem zavítá například seniorka paní H., která je zcela odkázaná na pomoc druhých. Má pouze zbytkový zrak a je imobilní, není schopná používat svoje ruce. „Naše služby využívá v letních měsících, kdy její rodina čerpá dovolenou a zároveň nabírá síly na další pečování. I navzdory zdravotnímu postižení se jedná o velice společenskou ženu,“ popisuje ředitelka bohumínské Charity Zdeňka Kniezková Brňáková.

Jediným zdrojem zábavy jsou pro paní H. rozhovory s personálem a poslouchání rozhlasu. Pobyt v zařízení s odlehčovací službou jí pomáhá na chvíli obměnit úzký okruh lidí, se kterými se setkává. S pomocí zvedacího zařízení a personálu, který jí pomůže do invalidního vozíku, může trávit čas i venku na čerstvém vzduchu.

Odlehčovací služby pomáhají příbuzným, kteří se starají o svoje blízké například s tělesným postižením, Alzheimerovou chorobou či mentálním postižením. V roce 2015 ukázalo dotazníkové šetření, že jejich nabídka je v Bohumíně nedostatečná. 

Bohumínu odlehčily unijní peníze

Situace se změnila díky deseti milionům korun z fondů Evropské unie, které byly poskytnuty prostřednictvím Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Projekt zahrnoval rekonstrukci budovy i pořízení vybavení, které je nezbytné pro tuto sociální službu, jako například polohovací postele, invalidní vozíky či kardiokřesla.

Příběh paní H. je ale jen jedním z příkladů, jak odlehčovací služby pomáhají rodinám. V Bohumíně mají místo až pro deset klientů. 

Příbuzní získají čas sami na sebe

„Je zde i paní středního věku, která žila dlouhá léta v domácnosti pouze se svou maminkou. Kvůli mentálnímu postižení potřebovala celodenní dohled blízké osoby, často ji trápily úzkosti a strach, že spadne nebo si ublíží a půjde do nemocnice. Po náhlé smrti maminky si ji k sobě vzali bratr a jeho žena. Oba zároveň pečují o nemocného syna v batolecím věku,“ uvádí další příklad ředitelka. 

Protože klientčin bratr pracuje jako externista v Čechách, byla péče často na jeho manželce. „V době, kdy rodina žádala o poskytnutí odlehčovacího pobytu, byla už na pokraji svých sil, a navíc rodina potřebovala začít řešit zdravotní stav syna. S bratrem i klientkou jsme dohodli dvouměsíční pobyt,“ vysvětluje šéfka bohumínské Charity. Rodina díky tomu mohla svému synovi zajistit péči specialistů v Praze a Brně, kam by jinak nemohli dojíždět. 

Odlehčovací služby využil i pán ve věku pětačtyřiceti let, který žil s rodinou v Karviné a po zhoršení zdravotního stavu kvůli roztroušené skleróze se přestěhoval k matce a bratrovi. Kvůli nemoci se stal plně invalidním a závislým na pomoci rodiny. „Pro klientovu matku, která je v seniorském věku, to byla první příležitost po dlouhých měsících, kdy měla čas pro sebe,“ uzavírá ředitelka. 

Spolufinancováno z IROP prostřednictvím nositele Místní akční skupina Bohumínsko, z.s.

Aktivní
Informace o projektu Kraj realizace: Moravskoslezský kraj Příjemce dotace: Charita Bohumín Výše dotace: 10 000 000 Kč
Odlehčovací služby
zpět na výpis článků