Přírodní učebna vytáhla děti ven

08. března 2023 Zahrada a příroda jako učebna

Pardubický spolek Ekocentrum Paleta se věnuje ekologické výchově dětí i dospělých už dvaatřicet let. V Oucmanicích u Brandýsa nad Orlicí úpravou areálu vybudovali učebnu na zahradě a povedlo se jim tak přesunout většinu výuky ven.

Částkou 1,3 milionu korun projekt podpořily fondy Evropské unie prostřednictvím Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Kromě drobných stavebních, tesařských, truhlářských a zahradních prací, jejichž cílem bylo vybudovat zázemí pro pobyt na zahradě, dotace umožnila instalovat interaktivní vzdělávací stanoviště a pořídit různé pomůcky a vybavení pro venkovní výuku. 

V předkovidovém roce zahradu navštívilo zhruba dva a půl tisíce dětí z mateřských, základních a středních škol v rámci programů ekologické výchovy, dalších pět set lidí přijelo o víkendech na školení dospělých a během prázdnin na tábory rodičů s dětmi.

Pandemie účast na programech v areálu srazila: v roce 2020 na 1100 osob a o rok později na 2200 lidí. Od dokončení projektu v roce 2019 do začátku prázdnin v roce 2022 už tedy přírodní učebnu navštívilo sedm a půl tisíce lidí, přičemž devadesát procent z toho jsou děti.

Hitem jsou blátivá kuchyňka a kydání hnoje

„Malé děti naprosto nejvíc využívají blátivou kuchyňku, hodně je baví také vodní stěna, kde si můžou samy navěsit různá korýtka a pouštět po vytvořené trase vodu,“ říká Michaela Míkovcová, lektorka a spoluautorka projektu Zahrada a příroda jako učebna.

Blátivá kuchyňka patří k oblíbeným hrám předškolních dětí. Snad proto, že i my dospělí většinou rádi jíme, a děti mají schopnost hodně věcí vypozorovat. Ve venkovní kuchyňce postavené z materiálu „co dům dá“ se vaří z písku, bláta, štěrku, vody… Hlavním cílem takové aktivity pochopitelně není naučit děti vařit, ale zaujmout je, podobně jako jim vodní stěna ukazuje, co všechno dokáže tekoucí voda.

Velkým lákadlem je statek se zvířaty, který je součástí programu u většiny pobytů ekologické výchovy v Oucmanicích. „Zejména děti z měst jsou nadšené nejen z toho, že zvířátka krmí a že se s nimi můžou pomazlit, ale velký zážitek pro ně je třeba i kydání hnoje,“ dodává lektorka. Z evropských financí mimo jiného vylepšili zázemí cvičného statku, aby zde mohly bezpečně pracovat i děti.

Areál v Oucmanicích je v provozu a k dispozici pro výuku celoročně. I když nejčastěji ho využívají objednané školní kolektivy, přístupný je zdarma i pro širokou veřejnost, přičemž hodně venkovních aktivit je samoobslužných.

Je těžké změřit, jaké přínosy má přírodní učebna pro vzdělávání. „Zatímco dříve u nás na pobytech trávily děti chvilky volného času spíše řáděním na pokojích, teď raději mizí ven a užívají si volnou hru v zahradě,“ potvrzuje splnění jednoho z hlavních cílů Michaela Míkovcová. „I dospělým se u nás líbí. V pestré zahradě plné přírodních i vzdělávacích prvků se cítí příjemně. A pokud mají možnost, rádi a opakovaně se k nám vracejí,“ dodává.

Spolek má pobočku i v Chrudimi, kde také organizuje aktivity pro školy, a v Pardubicích provozuje Natura Park. V minulosti byl spolek krajským koordinátorem environmentální výchovy, vzdělávání a osvěty.

Mezi Brandýsem a Ústím

Oucmanice jsou malá obec na půl cesty mezi Chocní a Ústím nad Orlicí, půldruhého kilometru jižně od Brandýsa nad Orlicí. Leží na hranicích Kozlovského hřbetu a Choceňské tabule. První zmínka o obci je z roku 1292 v listině, kterou přemyslovský král Václav II. založil zbraslavský klášter.

Spolufinancováno z IROP prostřednictvím nositele MAS NAD ORLICÍ, o.p.s.

Perspektivní
Informace o projektu Kraj realizace: Pardubický kraj Příjemce dotace: Ekocentrum PALETA, z. s. Výše dotace: 1 336 537 Kč
Zahrada a příroda jako učebna
zpět na výpis článků